Jezelf als beste marketinginstrument

Vraag jezelf eens af wie je bent. En daarmee bedoel ik niet wie je wílt zijn. Maar simpelweg wie je bent. Het antwoord op die vraag is een krachtige marketingtool. Ik zal je uitleggen waarom.

Online identiteit

Als ondernemer heb je te maken met een online identiteit. Deze is zelfs steeds belangrijker omdat marketing meestal online en via sociale kanalen plaatsvindt. Ik sprak deze week een potentiële klant die haar online zichtbaarheid wil vergroten. Ze vroeg zich af wat ze als ondernemer van zichzelf wil laten zien online.

Mijn insteek is dat je laat zien wie je bent. Dat lijkt eenvoudig, maar toch zijn ondernemers geneigd alleen hun zakelijke kant te laten zien, want die zou interessant zijn voor relaties en potentiële klanten. Daar ben ik het niet mee eens.

Laat zien wie je bent

Vroeger vond marketing veelal plaats via mond-tot-mond reclame, via het bijwonen van netwerkbijeenkomsten of telefonische verkoop. Daarmee had je een directe link met een potentiële klant. Op basis hiervan kon de klant een inschatting van je maken. Tegenwoordig is iedereen eenvoudig online te vinden. Dat is enerzijds heel makkelijk, maar hoe kies je aan de andere kant de beste specialist als je geen referenties hebt, iemand niet kent en daarom geen gevoel bij de persoon hebt?

Juist daarom wil je online laten zien wie je bent en wat jou uniek maakt. Je wilt dat gevoel creëren. Wie je bent bestaat uit veel facetten: je bent ondernemer, maar misschien ook vader of moeder en je hebt hobby’s die veel over je persoonlijkheid zeggen. Wat houd je bezig in het leven en wat zou je willen bereiken? In de online identiteit van je bedrijf, pleit ik ervoor alle facetten van jezelf te laten zien.

kapitein

Bepaal je eigen grens

Die openheid is best wel eng. Waar ligt de grens tussen privé en ondernemerschap? Je hoeft als ondernemer natuurlijk niet alles bloot te geven. Je kunt prima de verschillende facetten laten zien die bijdragen aan wie je bent, zonder je hele privéleven online te zetten. Namelijk, binnen de facetten die jou vormen bepaal je zelf waar je de grens trekt. Bijvoorbeeld: als ondernemer kun je prima een post plaatsen over je vakantie met je gezin. Dat beeld draagt bij aan jouw identiteit. Je houdt daarbij wel de doelgroep, jouw (potentiële) klanten in het achterhoofd en laat deze privé-post daarop aansluiten. Je hoeft je kinderen niet herkenbaar in beeld te laten en je bepaalt zelf welke vakantiefoto je passend vindt.

Creëer verbondenheid

Door te laten zien wie je bent creëer je de mogelijkheid aan mensen om jou te leren kennen en te vertrouwen. Je zult mensen raken met je authenticiteit. En díe personen zullen zich verbonden met je voelen. Verbondenheid leidt tot beweging. Je zult niet iedereen aanspreken. Maar dat is ook niet wat je wilt; je wilt die klanten aan je binden die bij jou en je bedrijf passen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Geïnteresseerd in een gesprek met mij over jouw online identiteit en wat ik daarin als content creator voor je kan beteken? Neem gerust contact op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: