BLIJ-EIHEID

Dit jaar sloeg ik een nieuwe weg in. Ik werd redacteur van een lokale krant. Het is een aanvulling op textbyfrieda waarmee ik wil inspireren, bewegen en verbinden. Die waarden sluiten perfect aan bij mijn nieuwe baan. Het maken van het ‘dorpssuffertje’ heeft me laten zien hoeveel mooie en positieve dingen er in de wereld om me heen gebeuren.

Dingen die je niet oppikt in de landelijke media. Een lokale weldoener die in ieder pakket van de voedselbank 50 euro deed, Rosalie die op 18-jarige leeftijd haar molenaarsdiploma haalde of Kim, de eerste vrouwelijke dominee in hervormd Ermelo, een dominee zonder keurslijf. Samen de hei opruimen, sterrenkijken bij de lokale schaapskooi, de massale zoektocht naar een vermiste hond. Het zijn maar enkele voorbeelden van de mooie dingen die er om ons heen gebeuren. Misschien schreef jouw buurman wel een boek of is hij die vrijwilliger zonder wie de lokale sportclub niet kan bestaan. Je leest het in de lokale krant want uiteindelijk begint al het nieuws lokaal. Ik ben vereerd dat ik iedere week een selectie van dit mooie nieuws mag overbrengen op de inwoners van Ermelo.

In privékringen krijg ik vaak de vraag over de sensatiezoekerij en negativiteit van wat de mainstreammedia wordt genoemd. Niets kan bestaan zonder de gratie van de pageviews, kijkcijfers of abonnees. Niet die influencer die verre van onafhankelijk is, niet het meest gewaardeerde dagblad, niet de landelijke omroep en dus ook niet het huis- aan-huis blad. Want die kijkers en lezersaantallen bepalen de inkomsten. En zonder inkomsten… Ik kaats die bal dan ook altijd terug. Het is de mens, jij en ik zijn het, die altijd op de meest sensationele koppen klikken. Een artikel over een vrouw die onder een vrachtwagen komt, wordt vele, vele, véle malen vaker gelezen dan een leerling die een inzamelingsactie houdt. En zonder mensen die verhalen lezen, heeft media geen bestaansrecht. Mijn oproep is dan ook aan iedereen: focus wat vaker op het positieve.

Het is tevens een oproep aan mezelf. Wat kan ík doen om de wereld om mij heen positief te raken, met een vleugje blij-eiheid?

Niet klagen, maar bijdragen! Dat is mijn nieuwe lijfspreuk. Zij die klagen, zijn meestal niet zij die bijdragen. Dus toen mijn buurt voor het zoveelste jaar niets deed aan burendag, dacht ik: dan pak ik die handschoen toch zelf op! Dit jaar heb ik dan ook de activiteitencommissie van onze woonwijk vlot getrokken. Want het zijn de mensen om ons heen die het leven waarde en zin geven. Een zomeravondbarbecue met meer dan honderd buren, jeu de boules in de regen met burendag. Rond het vuur met kerst, een glühwein in de hand om samen te proosten op het leven. Een kaartje en koekje langsbrengen met een nieuwjaarswens. Ik ondervond wederom een cliché dat waar is: iets goeds doen voor een ander, is tevens een deugd voor jezelf.

Mijn voornemen voor 2023? Samen met de mensen om me heen de wereld mooier blijven maken. Juist nu. Want ik sluit mijn ogen zeker niet voor alle ellende in de wereld. Maar ik kies er wél voor om mijn bijdrage aan de wereld zoveel mogelijk positief te laten zijn. Niet klagen, maar bijdragen!

Doe je mee?

Een hele fijne jaarwisseling, veel geluk, gezondheid en liefde voor 2023!

Liefs Frieda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: